Opbaren in grafkist

Joyce van Helden begrafenisondernemer gaat desgewenst de doodskist persoonlijk ophalen in de fabriek waar grafkisten op maat worden gemaakt zodat de zij de overledene direct kan opbaren. In alle uitvaartcentra moet de overledene eerst in de uitvaartkist liggen alvorens de nabestaanden op rouwbezoek mogen. Sommige nabestaanden vinden de meest eenvoudige doodskist prima maar anderen opteren een meer bijzondere grafkist.

Er is nogal wat prijsverschil tussen de meest eenvoudige doodskist van spaanplaat en fineer of de meer bijzondere doodskisten. Een voorbeeld van de meest eenvoudige doodskist vindt u op de afbeelding hiernaast, katoenen binnenbekleding en eiken print / eiken fineer aan de buitenzijde. Ze worden ook wel de Ikea doodkist genoemd.

In deze vlog gaat begrafenisondernemer en uitvaartverzorging Joyce van Helden naar de Unigra uitvaartkisten fabriek die grafkisten en doodskisten ook op maat maken. De uitvaart zal worden gehouden op begraafplaats en crematorium Rusthof in Amersfoort op de Dodeweg 31 te Leusden. De nabestaanden hebben voor hun moeder en oma een hele mooie beukenhouten grafkist uitgekozen waar zij de overledene in willen opbaren. Begrafenisondernemer en uitvaartverzorger Joyce van Helden heeft de doodskist niet op voorraad maar heeft de grafkist wel nu nodig want de overledene ligt in de Rouwkamers van Crematorium Amersfoort, Rusthof op de Dodeweg 31 te Leusden.

In de rouwkamers kan men een overledene alleen in de grafkist opbaren. De Rouwkamers zijn nieuw ingericht. Crematorium Amersfoort heeft ook 24-uurs kamers. De nabestaanden krijgen een sleutel van de kamer en kunnen 24 uur per dag bij hun naar hun dierbare komen. Ook is er altijd gratis koffie thee en fris. Er liggen kranten en dagbladen klaar zodat u er rustig een tijd kan vertoeven. De kamers hebben maar een hele kleine toeslag ten opzichte van het mortuarium en zijn daarom heel populair. Tijdens de dag van de uitvaart is het mooi wanneer de nabestaanden de grafkist van de overledene zelf sluiten en de overledene zelf naar de aula begeleiden. Zij lopen dan door de tuin de aula in. Dat kan in besloten kring of wanneer alle genodigden al zitten. Ook is het mogelijk om de overledene zelf naar de ovenruimte te begeleiden na afloop van de crematieplechtigheid. Dit is vaak niet zo eng als het klinkt, maar wel mooi om iemand tot het einde toe te begeleiden. Wel is het altijd onder voorbehoud van eventuele uitloop van andere crematies en belangrijk om van te voren aan te geven. Meestal vraagt begrafenisondernemer en uitvaarverzorger Joyce van Helden tijdens het regelgesprek of op een later moment of men dit wenst.